GC Mimarlik

+90 212 2366140-+90 212 327 61 30
gcmimarlik@gcmimarlik.com

Sosyal Medya
ENGLISH

MARMARA ÜNIVERSITESI

GÖZTEPE KAMPÜSÜ

Marmara Üniversitesi Göztepe Kampusu kentsel tasarim projesi var olan yapilari koruyarak, ek kapali alan eklemeden bütün açik alanlarin düzenlenmesini içermektedir. Bu düzenlemedeki temel kriterler;

 

-         Bir üniversite kampusu kimligini olusturmak,

-         Açik alan kullanimini arttirmak ve mekansal kalitelerini yükseltmek,

-         Araç ve yaya dolasim sistemlerini kurgulamak ve islevsel bir düzene sokmak,

-         Mekansal düzenlemeleri yapisal olarak (malzeme, form, renk vs.) çözmek

-         Çevresel estetigi arttirmak ve görsel – isitsel – kinetik kullanici algilamalarini üst seviyeye çekmek

-         Toplanma, sosyallesme gibi sosyal gereksinimlere uygun potansiyelli mekanlar üretmek

 

Kampusun genel sorunlari:

 

-         Kampusun trafik isleyisi belli bir düzene sahip degildir. Bu açidan araç oryantasyonu ve yönelimler sorunludur. Araç trafigi kampusun yaya ve açik alanlarini bölmekte ve isleyislerini rahatsiz ederek baskin hale gelmektedir.

-         Kampus bir mekan sistemine sahip degildir. Bir açik alan hiyerarsisi olmadigindan kullanicilar tüm kampusu daginik ve düzensiz olarak algilamaktadirlar.

-         Kampusta yapi yogunlugu fazla olmadigi halde sert ve bitkisel peyzaj kullanimlari verimsiz ve kullanimi azaltacak biçimdedir.

-         Sert zemin alanlarin malzeme kullanimi sorunludur.

-         Bitkisel alanlar düzensiz ve bir üniversite kampusunda olmasi gerektigi gibi aktif bir kullanima uygun olmayan bir niteliktedir.

-         Otopark alanlarinin yerleri ve biçimleri sorunlu, kapasiteleri yetersizdir.

-         Kampusun mimari kimligini olusturan mimari elemanlar, yer dösemeleri, kent mobilyalari ve yapilarin cephe özellikleri uyumsuzdur.

 

Proje Kararlari:

 

Proje kararlari Göztepe Kampusu’nun tümüne makro ölçekteki genel planlama kararlarindan baslayarak, mikro ölçekteki peyzaj tasarim kararlarina inen bir biçimde olusturulmustur. Bu anlamda öncelikle trafik ve yaya dolasiminin sorunsuz isleyecegi bir sistem planlanmis, bu iskelete ana mekanlar oturtularak bir mekan hiyerarsisi meydana getirilmistir. Bu açik alan sistemi kampusun ana giris noktasindan baslayarak tüm alani kapsayacak sekilde planlanmistir.

 

Trafik sistemi ana giristen baslayarak giris meydanindaki göbekte iki yöne dagilmakta, dogu yönünde tek yönlü ilerleyen trafik, bati yönünde çift yönlü islemekte, trafik sadece ana giris otoparkina ve Rektörlük alanina ulasabilecek sekilde düzenlenmis, bu tek çift yönü yol 3 serit olarak olusturulmustur. Kampusun kalaninda trafik yollari 2 serit ile sinirlandirilmis, böylece hem araç hizlarinin azaltilmasi hem de yaya kullaniminin baskinliginin artmasi hesaplanmistir. Trafik dolasimi kampusu disaridan çevirecek sekilde planlanarak iç bölgeyi sadece tek bir yerden kesmekte, bunun haricinde, servis ve acil ulasimlar için yaya yollarinin genisligi araç giris çikisina uygun düzenlenerek sinirlandirilmis bir araç kullanimina olanak verebilir hale getirilmisidir. Kampusun orta alanina trafik sinirlandirilarak, bu alan kesintisiz bir yaya “alle”sine dönüsebilecek bir potansiyele kavusmustur. Dis çeperde tutulan araç yolu yine bu bölgelerde dengeli olarak dagitilan otopark alanlari ile bütünlestirilmistir. Bu otopark alanlari yesil ile bütünlesik olarak tasarlanmis ve kampusun yaya iskeletine dogrudan dahil olacak sekilde baglanmislardir.

 

Kampusun yaya dolasim sistemi akiskan (transitional) yaya yollarinin belli alanlarda tanimli açikliklar haline geldigi bir düzende meydana gelmistir. Bu akiskan ve duragan alanlar belli bir mekânsal sistem olarak olusturulmustur. Buna göre kampusun girisinde karsilayan ve toplayan bir giris meydani tasarlanmis, bu alan kampusa hem yürüyerek hem de araçla ulasan kullanicilari toplayan bir formda, göbek ile bütünlesik olarak kurgulanmistir. Bu giris meydani kendisini çevreleyen yapilara girislerin oldugu ve dogu ve bati yönünde yaya dagilimin gerçeklestigi bir yerdir.

 

Giris meydanindan ana meydan olarak olusturulmus alana akan ve bu alani da keserek kampusun Yabanci Diller Bölümleri ve buna bagli birilerin oldugu yapilara ulasan güçlü bir yaya aksi olusturulmustur. Bu yaya aksi en yogun kullanimlardan bir tanesini tasiyacagi düsünülerek genis ama diger taraftan kullanimda sikiciligi önleyecek sekilde degisken bir nitelikte tasarlanmistir. Yol kirilarak ve ana meydana ulastigi yerlerde onunla bütünleserek eklemlenmistir. Genisligi fazla olmakla birlikte yer yer yesil parçalarla bölünmüs, bu parçalarin içinde yaya hareketini ve geçisi rahatsiz etmeyecek sekilde ahsap dösemeli oturma yerleri olusturulmustur. Böylece yaya yolu kullanimi hem fonksiyon hem de görsel yönden zenginlesmistir.

 

Kampusun ana meydani birçok farkli kullanima izin veren ve kisilerde merkezi alan etkisi yaratarak, mekansal bellek yaratan ve odak noktasi haline gelebilecek bir karakterde olmasi hedeflenmistir. Bu baglamda kampusun en merkezi sayilabilecek noktada kampusun farkli açilardaki yaya akslarinin ulastigi ve kestigi bir toplanma alani olusmaktadir. Mekan açik ve net sert zemin bir açiklik kazanirken, çevreleyen yesil- çim alanlar kullanicilarin rahatça kullanabilecegi ölçüde ve genislikte tasarlanmistir. Böylece sert zemin meydan, toplanma, gösteri, sergi, gibi çok yönlü islevleri kaldirabilecek bir potansiyelli açik alan haline gelirken, yesil alanlarda aktif bir kullanim kazanacaktir. Bu ana meydan, ölçegini dengeleyen kademeli bir yapisal çözümle tasarlanmistir. Bu kademeli alan bir taraftan merkezi meydanin içinde ikinci bir odak nokta haline gelerek, meydanin simgesel ifadesini güçlendirirken diger taraftan oturma imkâni ve kapsayici bir platform kazanmaktadir. Ayrica büyük ölçekli meydanin ezici olabilecek hacmini kirarak bir alt-mekân haline gelmektedir.

 

Proje alaninda bulunan çarsi ve Mühendislik Fakültelerinin arasinda kalan alanlar, yine okulun farkli kullanicilari için daha dingin ve huzurlu mekânlar olarak düsünülmüs, yesil ile iç içe geçmis dinleneme ve gezinti alanlari olarak tasarlanmistir. Fen-Edebiyat Fakültesi’nin önündeki alan ise yine potansiyelli bir açik alan olarak hem yaya geçislerinin sürekliligini saglayarak genel planlamada yaya dolasim sistemine dahil olan, hem de bir alt-meydan gibi toplanmalara izin veren, malzeme kullaniminda sicak tonlar kullanilarak ve döseme detaylarindaki tekrarli çözümlerle rahatlatici ve huzurlu bir mekansal ortam yalanlanmasi hedeflenmistir.

 

Kampusun kuzey bölümlerinde yer alan ve yogun agaçlarin var oldugu bölümler en yogun ve hareketi alanlardan en dingin ve rekreatif alanlara geçiste son nokta olma ifadesi kazanmaktadir. Buna göre bu mekanlarin peyzaj zenginliginin potansiyeli arttirilarak bir tür sakli park gibi kullanilmasi öngörülmüs, çevredeki yapilarin ulasimi için yaya yollari ve dar bir sinirlandirilmis araç yolu disinda bir yapisal müdahalede bulunulmamistir.

 

Proje Detayı

KONUM
GÖZTEPE ISTANBUL

PROJENİN ALANI
40 000 m²

TASARIM SÜRECİ
2008

UYGULAMA SÜRECİ
-